Камара на инженерите в инвестиционното прокетиране Chamber of engineers in the investment design

Метростанция - София Летище София Спортна зала

Безплатен софтуер в помощ на строителните конструктори

Уважаеми колеги,

Представяме ви безплатния софтуер за инженерни и математически изчисления Calcpad 5.0. Той е разработен от членове на КИИП, в помощ на българските инженери – проектанти.

С него може да създавате висококачествени и професионално оформени изчислителни записки. Той е лесен и удобен за работа и не изисква специални познания по програмиране. Необходимо е да опишете съдържанието на записката като формули, схеми и текст. Програмата ще изчисли   автоматично  резултатите и ще ги форматира в готов за отпечатване вид. Може да ги запишете и като pdf, html или docx файл, който да отворите с Word. При това, всички изчислителни формули ще бъдат конвертирани в MathType формат.

Програмата включва богата библиотека от готови функции и числени методи. Може да създавате  собствени функции и променливи. Софтуерът има и още някои ценни преимущества:

  • Може да добавяте мерни единици във формулите. При тяхното изчисляване, програмата ще извърши необходимите преобразувания и ще даде коректен резултат в избраните мерни единици. Това ще ви спести време и грешки при изравняване на дименсиите;
  • За разлика от електронните таблици и програмите тип „черна кутия“, резултатите от Calcpad са лесни за контрол и проверка. Софтуерът автоматично документира в записката реалните изчислителни формули и замества междинните стойности на променливите.
  • Може лесно да генерирате формуляри за вход на данни, като поставите въпросителен знак „?“ навсякъде, където е необходимо в записката. След това, може да я запишете като готова подпрограма и да я използвате многократно за решаването на подобни задачи.

Може да изтеглите програмата от линка: https://cutt.ly/Pk0xPdi

За да работите със софтуера, трябва да имате 64-битов компютър с Windows 8 или 10 и да инсталирате платформата Microsoft.NET Core 5.0: https://cutt.ly/Qk0cRwp

След инсталиране, в папката с документи на вашия компютър, ще намерите множество готови примери с отворен код, за решаване на различни статически и оразмерителни задачи.

Софтуерът и примерите към него са разработени от инж. Неделчо Ганчовски и колектив. Те могат да се ползват безплатно, както от ученици и студенти, така и от практикуващи инженери, без ограничение във време и функционалност.

Прикачени документи

Още Новини

13/ 05/ 2021

Временна мълниезащита за строежи с височина над 25м

11/ 05/ 2021

Интервю на инж. Марин Гергов - председател на УС на КИИП за списание "Строители"

05/ 05/ 2021

Интервю на инж. Огнян Атанасов - заместник-председател на КИИП по БНР относно отлагането на техническата паспортизация на сградите

04/ 03/ 2021

Интервю на инж. Огнян Атанасов - зам.-председател на КИИП по БНР, програма "Хоризонт", относно техническите паспорти на сградите